Zeven weken na het periodiek vasten

Geplaatst op 31 augustus 2017, 05:49 uur

In de blog van 13 juli had ik aangekondigd dat ik zeven weken tot aan mijn vakantie zou gaan periodiek vasten. Inmiddels zijn de zeven weken voorbij en het was erg makkelijk en goed vol te houden! Wel moet ik erbij zeggen dat ik het af en toe een dag niet heb gedaan en in het weekend ook niet.

‘s Nachts was ik vaak wakker geworden waardoor ik niet meer in slaap kon komen. Hierdoor wilde ik in de ochtend wel wat eten. Gelukkig gebeurde dit niet heel vaak. De oorzaak waardoor ik niet kan slapen is denk cafeïne. Ik drink bijna non-stop koffie op een dag wat natuurlijk helemaal niet goed is. Maar het is gewoon een grote verslaving geworden. Mede om de honger te onderdrukken. Water drinken zou veel beter zijn maar op een of andere manier heb ik die trigger niet tenzij er een fles voor m’n neus staat.

Wanneer ik wel een vaste begon ik om 12 uur en stopte rond 20.00 uur met eten. De grootste valkuil was dat je toch een maaltijd oversloeg wat natuurlijk niet de bedoeling is. Het is namelijk de bedoeling dat je je caloriebehoefte van circa 2000 calorieën in mijn geval binnen de 8 uur eet. Daar kwam ik voor mijn gevoel vaak niet aan, terwijl ik best veel at voor mijn doen.

Op 11 juli begon ik en toen woog gaf de weegschaal 58,3 kg aan, vetpercentage van 11.3% en 84,2% spiermassa. Ondertussen heb ik natuurlijk doorgetraind waardoor je spiermassa opbouwt dat weer zorgt dat je in kilo’s aankomt. Daarom heb ik ook een wat uitgebreidere weegschaal gekocht om de spiermassa en vetpercentage te meten.

Nu zeven weken later weeg ik 57,2 kg, een vetpercentage van 11,3%. en spiermassa van 84,2%. Niet veel verschillend als 7 weken geleden. In de spiegel duidelijk dat mijn abs zichtbaar beginnen te worden en mijn biceps gegroeid zijn. Door het periodiek vasten ben ik ‘maar’ een kilo afgevallen. Dat is niet veel, maar ik ben wel in spiermassa iets aangekomen al zie je dat niet terug in cijfers. Kwa vetpercentage zit ik al aan de lage kant dat het echt bijna het minimum is waardoor je steeds moeilijker afvalt dan wanneer je vetpercentage heel hoog is.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het periodiek vasten wel heeft bijgedragen aan het verliezen van vet in een korte tijd. Dat zie je in de spiegel, maar niet echt terug op de weegschaal. Echter had ik er wel meer eruit kunnen halen door nog harder / zwaarder te trainen en elk dingetje wat ik at te wegen en de macro’s te berekenen (Vet, koolhydraten, eiwitten). Maar ik vind dat wel ver gaan en heb daar geen tijd voor en zin in. Ik hoef geen sixpack, maar gewoon een wasbordje en een strak lichaam. En die heb ik nu zo goed als.. waar ik best trots op ben na anderhalf jaar trainen.

Het vasten aanzich was best goed te doen. Al drink ik nu wel meer koffie dan voorheen om de honger te stillen. Beter neem je water of thee maar vind koffie wat lekkerder en sterker. Honger heb ik nooit echt intens gehad. Mocht je denken dat het geen goede methode is, ik denk voor het afvallen juist wel. Je verbrand namelijk 16 uur vet en in 8 uur tijd neem je je calorieëbehoefte dus best wel luktratief.

De positieve effecten waren dat ik ‘s middags geen middagdip meer had. Meer energie had dan er voor. Ik maakte (werk)dagen van gemiddeld 6.00 – 23.00 uur, zonder wekker te zetten. Mijn productiviteit was hoger. Dus wat dat betreft is het top. Alhoewel weinig slaap niet goed is voor je spieropbouw, mja uitslapen is niet mijn ding.

Ga ik er mee door? In ieder geval tijdens mijn vakantie laat ik het even los en ga lekker van het Italiaanse eten genieten. Wel zal ik de gym in duiken om eventjes m’n spiermassa op peil te houden. Daarna ga ik natuurlijk weer verder met fitnessen en letten op mijn voeding om m’n abs nog beter tevoorschijn te toveren. Maar periodiek vasten.. hmmz ik weet het niet. Misschien volgend jaar weer als de zomer in aantocht is. Ik vind het wel lekker om uit bed gelijk wat te eten. En kan nu nog meer gaan bulken wat inhoud dat je meer eet dan je calorieëbehoefte. Uiteraard met gezonde en eiwitrijke voeding. Om op meer spiermassa op te bouwen.

Volg Erwin op Instagram