Voortgang herstel

Geplaatst op 02 juni 2014, 11:55 uur

Drie maanden geleden is er een spiertransplantatie gedaan bij mij waarbij spieren uit m’n bovenbenen in mijn wangen zijn gezet. Tot weken na de behandeling kon ik erg moeilijk lopen, maar het gaat heel erg goed! Momenteel loop ik om verschillende redenen iedere avond gemiddeld 3 km. Dit had ik destijds nooit kunnen geloven dat ik zulke afstanden per dag liep, want ik haatte lopen, maar de beweegredenen waarom ik het doe motiveren mij wel.

Ten eerste; Door m’n te trage schildklier was ik te zwaar geworden en gelukkig is dat per toeval ontdekt en heb ik daar tabletjes voor waardoor ik nu weer calorieën kwijt raak naar hoeveelheid verbranding. Voorheen kon ik doen wat ik wilde maar viel niet af, maar nu dus wel. Als de dalende lijn doorzet ben ik in juli 10 kilo lichter dan vorig jaar rond dat tijdstip. En mijn doel is om tussen mijn oude gewicht 65 – 70 kg te eindigen zodat m’n BMI weer op pijl is. En dat hoeft van mij niet binnen een korte tijdsbestek aangezien het dan makkelijker is om ook vol te houden zonder al te veel te laten. En bovendien zit ik vanwege mijn internet werkzaamheden de hele dag en is het ook goed om eens eruit te gaan om de conditie op pijl te houden.

Ten tweede; Is het een soort van training / therapie. Ik merk dat wanneer ik wandel ik de spieren voel die in mijn wangen gezet zijn. Dus denk dat ze dan ook ongemerkt een soort van in actie komen. Ook voel ik de spieren bij het wakker worden en het voorover buigen. Sinds vandaag eigenlijk spant de ene spier uit zichzelf af en toe aan. Al met al een goed teken! En ik denk dat als de zwelling die er ongetwijfeld nog een beetje zal zijn nog strakker trekt dat de spieren nog voelbaarder zal worden. Al zou je van de buitenkant nog geen mimiek zien, maar ik hoop dat dat na een lange tijd toch een beetje zichtbaar wordt. En met het oog op dat de canule (luchtbuisje) er nog eens uit zal gaan binnen een niet al te lange tijd ben ik ook aan het trainen om met de canule dicht te lopen en door m’n neus te ademen, dus ook een vorm van conditie. Dat gaat tot nu toe best goed.

En tot slot is het ook leuk en motiverend, want met diverse iPhone apps zoals Runkeeper kun je zien welke route je hebt gelopen of gefietst, de afstand, hoelang je er over gedaan hebt en hoeveel calorieën je hebt verbruikt. Dat kun je dus achteraf ook analyseren. Het komt steeds meer voor je je eigen gezondheid en activiteiten in kaart kunt brengen. Er zijn al diverse trackbandjes zoals de Nike Fuelband en Jawbone en andere horloges en wearables. Maar ik wacht natuurlijk op de Apple iWatch waarmee je naar verluidt hetzelfde kan als het bovenstaande, maar ook hartslag, slaapritme en allerlei dingen kunt meten. Die komt waarschijnlijk dit najaar uit. Eigenlijk heb je aan al die info niet zo heel veel zolang het goed met je gaat, maar toch is het leuk en werkt motiverend 🙂

De volgende behandeling zal half september zijn. Dan zal er waarschijnlijk weer een laserbehandeling plaats vinden (routine klusje vergeleken met de 12 uur durende operatie) en ik heb ook zelf voorstelt om van te voren een slaaptest te doen. Dit om het obstakel van het ademen ’s nachts te ontdekken. Het zou toch een kick zijn als in 2014 nog de canule verwijderd kan worden dan zou het wel een mega dik jaar zijn geweest voor mij, maar goed je kan het niet dwingen. Het kan wanneer het kan. En het is dan ook een half jaar na de grote operatie dus kunnen ze mooi de resultaten bekijken.

Volg Erwin op Instagram