Voorkom voedselverspilling

Geplaatst op 05 januari 2020, 10:36 uur

Één van de dingen waar ik mezelf aan irriteer is dat mensen best wel veel en snel eten zomaar weggooien terwijl het eigenlijk nog wel goed is. Ik weet niet waar het vandaan komt. Natuurlijk kun je makkelijk benoemen van mensen in Afrika schreeuwen om eten, maar het is natuurlijk gewoon zonde. Ook voor je portemonnee. Als ik een product in de winkel afgeprijsd zie liggen vanwege de houdbaarheidsdatum kies ik juist voor die.

In deze blog probeer ik je bewust te maken dat je voedsel eigenlijk best wel lang kunt bewaren en tips te geven om ook wat efficiënter met voedsel om te gaan. Ik ben helemaal geen persoon die uit potjes eet, maar juist ‘verse’ groentes en let eigenlijk bijna nooit op datums en ik ben de laatste vijf jaar nog nooit ziek geworden van voedselvergiftiging.

1. Voedingsschema

In verband met mijn fitness en krachttraining heb ik persoonlijk een voedingschema als lijndraad. Ik weet daarom ongeveer wat ik ga eten komende dagen en dat sla ik ook dan in. In de winkel let ik eigenlijk niet zo heel erg op houdbaarheidsdatum, maar dit zou je evt wel kunnen doen. Als je geen voedingsschema hebt kun je ook een goed boodschappenlijstje maken.

Je kunt voor melk bijvoorbeeld kiezen voor houdbare melk in plaats van verse melk. Deze kun je langer bewaren ook buiten de koelkast wanneer de verpakking nog niet geopend is. Of het beter of lekkerder is, is het tweede.

Ook kun je vers voedsel slim inkopen om het nog rauw in de winkel te kopen zodat het thuis verder kan rijpen. Bijvoorbeeld groene bananen.

2. Bewaar voedsel koel

Om voedsel goed te kunnen bewaren is het belangrijk dat je voedsel in de koelkast en/of vriezer bewaard. Persoonlijk heb ik mijn koelkast altijd op 6 graden staan en in de zomer op 4 graden. In de winter zou je flessen frisdrank of kratjes bier buiten kunnen zetten om ruimte in de koelkast te maken.

Wanneer je thuis komt van de boodschappen moeten producten die in de koelkast of vriezer horen direct ook daarin. Zo heeft het geen tijd om te bederven.

Brood bewaar ik in de vriezer en pak per keer eruit wat ik nodig heb. Door de sneetjes brood tegen elkaar op te zetten of te warmen boven een warme kop koffie of thee zijn de boterhammen binnen een num van tijd ontdooid.

3. Houdbaarheid van voedsel

Op de verpakking staan twee verschillende soorten houdbaarheidsdatum Ten minste houdbaar tot en Te gebruiken tot. Mijn ervaring is dat je gewoon goed naar de producten moet kijken en de houdsbaarheidsdatum als lijndraad kunt beschouwen.

Een bak kwark kon ik in mijn geval nog ruim een maand dicht in de koelkast bewaren en geopend nog een week. Wanneer je het gaat gebruiken moet je dus goed kijken en proeven of het nog te eten is.

Wanneer een banaan (ernstige) bruine plekken vertoond kun je deze vaak nog prima eten. Als je de bananenschil eraf doet zie je dat de banaan nog helemaal goed is. En als er een paar rotte plekjes zijn kun je deze prima eruit snijden en de rest opeten. Net als kaas die een beetje schimmel bevat. Gewoon wegsnijden en de rest is nog prima te eten.

Wanneer een vers zakje roergroente condensvorming krijgt of bol gaat staan of de verpakking van de kipfilet wat vacuum begint te krijgen is het wel tijd om het te gaan gebruiken, maar dan nog kun je het langer bewaren door het te gaan bereiden!

Wanneer een hard broodje of stokbrood al een paar dagen ligt en nog goed eruit ziet kun je deze nog prima eten. Maak eerst met schone handen natuurlijk het stokbrood wat nat en doe het daarna in de oven. Je zult zien dat het weer een lekkere zacht stokbrood wordt.

Het trucje bij eieren is natuurlijk wel bekend. Doe het in een kan water en kijk of het ei zinkt. Wanneer het ei naar boven komt en blijft drijven is het rijp voor de vuilnisbak.

Met rauw vlees zoals filet american moet je wel goed uitkijken. Zeker als het langer uit de koelkast ligt of warm weer is. Bewaar het dus altijd koel en kijk naar de kleur en proef goed voordat je er aan begint. Als je het niet vertrouwt gooi het dan wel weg. De bacteriën in deze rauwe producten liggen op de loer.

4. Het (voor)bereiden

Sommige dingen zijn nou eenmaal niet lang goed te houden. Neem nou broccoli. Dan is het natuurlijk zaak dat je die snel opeet. Maar je kunt ook het voedsel alvast voorbereiden. Je kunt twee dingen doen. Het voedsel helemaal klaarmaken zodat je het alleen maar hoeft te warmen en op te eten. In de fitnesswereld noemen ze dit mealpreppen.
Of een klein beetje (beet)gaar koken om vervolgens te bewaren tot je gaat koken en het verder af te koken. Wanneer je dat laatste doet is het zaak dat je na de kook van 5-10 min het afkoelt met koud water zodat het kookproces stopt. Daarna kun je het voedsel bewaren in de koelkast of vriezer in afsluitbare voorraadbakjes van bijvoorbeeld IKEA.

5. Kook met kliekjes

Wanneer je eten over hebt kun je het natuurlijk weggooien, maar je kunt het ook nog bewaren tot een volgende dag tijdens de lunch of een ander moment.

Om een voorbeeld te noemen, rijst kip, groente of gehakt kun je nog prima een pan met Nasi van maken waar je alles doorheen doet. Van de afgelopen week. Wees creatief, of vries het in.

En wanneer je echt iets niet meer te eten is, kun je het altijd nog aan je huisdier geven of als je die niet hebt in de vuilnisbak doen. Met deze vijf tips heb je in ieder geval naar mijn inziens je best gedaan om alles uit het voedsel te halen. Maar gebruik natuurlijk je gezonde verstand 😉

Volg Erwin op Instagram