Volgende stap is canule eruit?

Geplaatst op 11 augustus 2016, 08:35 uur

Nu de kaakoperatie achter de rug is heb ik voorlopig geen heftige operaties voor de boeg, denk ik. Al jaren lang zegt Prof. Waner en zijn team dat ik zonder de canule kan nu de luchtwegen gelaserd zijn afgelopen tien jaar. Maar ik hield altijd de boot af, deels omdat ik bijna in 2001 gestikt was en de canule erin is gezet, ik nog ware operaties voor de boeg had en deels omdat ik bang ben dat ik ’s nachts met een CPAP apparaat moet slapen.

Dat is een machine die lucht pompt in je neus zodat je luchtwegen open blijven als je slaapt en je spieren verslappen. Een CPAP heb ik voor de affaire in 2001 ook gehad en was destijds best wel een grote machine dat veel lawaai maakte en een masker op moest ’s nachts. Opzich kon ik daardoor goed slapen, maar echt fijn was het niet. Dus vanuit dat oogpunt heb ik nog steeds de canule. Dr. van Es was ook erg blij dat ik de canule nog had want dat scheelde nogal met de beademing tijdens de operatie aangezien ze in mijn mond moesten zijn (kaken).

Nu de heftigste operaties achter de rug zijn (denk ik dan) kwa kaak enzo begin ik er langzaam over na te denken om de stap te nemen om de canule eruit te halen. Ik zou het te gek vinden om dan te leren zwemmen, dat heb ik nog nooit kunnen doen. Heb ook geen diploma’s enzo. Met vakanties is dat toch wel een beetje een obstakel dat jij in het ondiepe moet blijven omdat je anders naar de bodem zakt en het buisje vol loopt met water. En wil dan regelmatig gaan zwemmen misschien als wekelijkse workout.

Omdat de artsen in Eberswalde graag de canule eruit zien heb ik vorig jaar een test gedaan binnen het ziekenhuis. Een aantal dagen de canule eruit gehad en kijken hoe het ging. Het bleek dat het overdags goed kon, maar ’s nachts nog niet. Dat kan wennen zijn omdat ik de ademhaling niet goed onder controle had of  toch een soort van sleep apnea waar ik dus de CPAP voor nodig heb. De keuze wordt dan, wil je 24/7 met een luchtbuisje rondlopen wat je extra adem geeft en makkelijk is, maar niet kunt zwemmen enzo. Of wil je zonder het luchtbuisje en ’s nachts met een CPAP apparaat slapen en dan wel kunnen zwemmen.

Nu zijn we 15 jaar verder en de technologie staat ook niet stil. Inmiddels heb ik een Apple Watch waarmee ik best snel mensen kan waarschuwen mocht het voorval in 2001 nog eens voorvallen, maar de kans is klein aangezien er nu veel meer ruimte is in m’n luchtpijp en keel. En de CPAP apparaten zijn ook kleiner geworden en misschien ook stiller. Maar wat nog wel is is dat masker dat je op moet ’s nachts. MAAR ik Googlede vanochtend even op een CPAP apparaat en kwam dit hele interessante crowdfunding project tegen, de Airing.

Airing: Een micro-CPAP zonder slang en masker

De Airing is een klein CPAP adaptertje die je in je neus plugt en that’s it. Het kost 3 dollar per stuk en moet je dagelijks vervangen. Dat is wel fantastisch en zou dan een makkelijkere beslissing zijn om de canule eruit te halen. Als je dan ergens anders gaat slapen bijvoorbeeld bij ouders, kennissen of op vakantie dan hoef je niet z’on heel apparaat mee te sjouwen dat perse stroom moet hebben. Uiteindelijk zou het de bedoeling moeten zijn dat ik zonder een CPAP kan slapen maar mocht dat niet het geval zijn dan is het met z’on Airing nog te doen. En 3 dollar is een vergelijkbare prijs als de Provox Xtraflow filters die ik nu dagelijks heb op m’n canule.

Elders op het internet las en zag ik dat het “Scam” was of terwijl oplichting. Zou kunnen, maar het ziet er allemaal wel professioneel uit. Enige vreemde is inderdaad dat het niet afkan met een oplaadbare batterij die 8 uur mee gaat. Maar zo is er natuurlijk geen verdienmodel en zit de hele farmaceutische industrie in elkaar.

Kortom ik houdt de ontwikkelingen in de gaten!

Volg Erwin op Instagram