Vervangt de iPad Pro mijn iMac als hoofdcomputer?

Geplaatst op 17 augustus 2020, 08:22 uur

In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik erg enthousiast was over Apple’s presentatie van de iPad Pro. Apple is bezig om een nieuwe markt aan te boren en de bestaansrecht van de iPad in leven te houden. En dat doen ze zeer goed. Door met een Magic toetsenbord te komen waardoor je ineens een MacBook ervaring hebt. Ik heb de afgelopen periode veelzijdig met de iPad Pro gewerkt en heb mijn huidige iMac 27 inch nauwelijks gebruikt. Kan de iMac nu de deur uit? In deze blog lees je mijn bevindingen en ervaringen.

Na lang vol verwachting was het dan zover, de iPad Pro 12.9 inch werd bezorgd op 5 augustus. In verband met corona en de back 2 school actie waarvan ik gebruik had gemaakt moest ik er ruim een maand op wachten, omdat ie nog gemaakt moest worden in China, maar dan heb je ook wat!

In het weekend twee weken eerder had ik de iPad eigenlijk nodig, want ik ging een week op stap, toen heb ik er maar eentje gehuurd omdat ik toch die ervaring wilde hebben en mijn toenmalige iPad Air 2 verkocht had aan een vriend naar wie ik toeging dat weekend. En als internet ondernemer is het fijn als je ook onderweg niet alleen maar afhankelijk bent van je iPhone, maar ook op een groter scherm je werkzaamheden kunt verrichten.

Werkzaamheden

Even voor de goede orde. Ik ben een freelance front-end developer en designer en run daarnaast mijn eigen datingsite Capido. Met mijn bedrijf Tribble Media bouw ik dus websites, webshops voor klanten. Ook bouw ik iOS / Android apps voor eigen projecten als Capido en mijn tekst naar spraak app Talkie.

De iPad Pro sprak mij zo ontzettend aan dat ik dat wel eens wilde proberen in plaats van een Macbook en misschien straks wel in plaats van mijn iMac. Dus wat ik praktisch doe is e-mailen, internetten, designen, programmeren en communiceren. 

Eerste indruk

Toen ik tijdens het weekje weg mijn gehuurde iPad Pro had, had ik nog niet de beschikking over de Magic keyboard met touchpad. Deze werd pas bezorgd toen ik weg was evenals de Apple Pencil. Dus had mijn losse toetsenbord en muis meegenomen van mijn iMac. Ik zette op mijn hotelkamer tegen de muur en zo kon ik werken. Op zich prima.

Na thuiskomst had ik de Magic keyboard inmiddels ontvangen. Het koppelen ervan moest ik even uitvogelen maar je moet ‘m dus dichtklappen om ‘m te koppelen. Daarna voelde het echt als een verrijking. Ik begon een e-mailtje te typen en het nieuwe vlinder toetsenbord met verlichting was zo lekker om te typen dat ik het e-mailtje in een no-time had getypt.. op de iPad. Dus de Magic keyboard is zeker een aanrader om erbij te kopen. Je mist in het begin alleen wel de functie toetsen zoals escape, volume en helderheid knop.

Gemis

Een dag na thuiskomst werd mijn huur iPad Pro weer opgehaald, want ik had hem voor een week gehuurd. Mijn eigen iPad Pro zou eind juli / begin augustus bezorgd worden. Een klein weekje dus. Ik was in die korte periode al zo erg gewend aan de geweldige gebruikerservaring, dat ik het gewoon miste. Even in de fauteuil voor de TV een mailtje typen of op internet surfen was er even niet bij. Ja oké het kan op een iPhone, maar geloof me als je een iPad Pro met Magic keyboard hebt gaat daar zeker je voorkeur naar uit.

iPad Pro 12.9 inch 2020

In het begin twijfelde ik tussen een 11 of 12.9 inch, maar ik besloot de grootste te nemen. Goed dat ik dat gedaan had want je wilt nooit meer kleiner. Het is gewoon net alsof je op een MacBook 13 inch zit te werken. De huur iPad was versie 3 die alweer wat jaartjes oud was. De 2020-versie is een stuk sneller met de A12Z Bionic-chip en het beeldscherm is erg rustig qua er naar kijken en het heeft met de True Tone echt top! Ook buiten in de zon is het prima te doen om te zien wat er op je scherm gebeurd. Het is zo ontzettend fijn dat je de iPad in je hand of tas overal mee kan nemen openklappen (in geval van Magic keyboard) en kan werken. Thuis in de woonkamer, op het balkon, in het park.. awesome! MacBook kun je ook meenemen, maar een iPad pak je sneller.

Ik heb voor een opslaggeheugen van 256 GB gekozen. Mijn MacBook Air was vorig jaar met 128 GB te vol geraakt en wilde upgraden, dus heb dus voor het dubbele gekozen. Meer opslaggeheugen werd voor mij te duur en denk ik niet nodig te hebben. De apps voor iPad OS zijn qua omvang ook compacter. Daarnaast heb je diverse clouddiensten als iCloud Drive, Dropbox en Google Drive en mijn Synology NAS nog om bestanden op te slaan.

IPadOS en Apps

Apple heeft een apart besturingssysteem voor de iPad gemaakt waardoor je extra tools aangereikt krijgt om te kunnen werken op de iPad OS. Zoals multitasken, sidebars en al dat soort handige workflows. Veel sneltoetsen (CMD) zijn ook in de iPad OS ingebouwd waardoor je snel de gebruikerservaring hebt van de Mac. Alleen CMD + Q om de app af te sluiten zit er nog niet in.

Qua apps is het aanbod gigantisch. Voor bijna alles is er wel wat te bedenken waarvoor een app is. Zelf gebruik ik voor design de apps van Affinity zoals Designer en Photo die ik al gebruikte op mijn Mac. In tegenstelling tot Adobe betaal je hier een eenmalig bedrag voor en zit je niet vast aan een duur abonnement. In sommige gevallen vind ik Affinity (op de Mac vooral) gebruiksvriendelijker dan Adobe omdat dat nogal log aanvoelt. Op de iPad OS moet ik wel even wennen aan de apps omdat het net ergens anders staat dan je gewent bent. Maar na een tijdje zoeken en uitproberen weet je snel de weg. Het is ook handig omdat je ook beschikt over een touchscreen en dus kunt pinchen om bijv te in- of uit te zoomen.

Om te programmeren gebruik ik Coda van Panic. Deze gebruikte ik ook al op mijn Mac en is super handig want het is ook direct je FTP programma. Anderzijds werk je wel live of je moet een developers omgeving opzetten. Ook met verschillende andere diensten is het handig dat je apps hebt zoals Jira, Plesk etc waarbij je push notificaties krijgt in plaats van emails. Je hoeft niet steeds via het browser er naar toe, maar je opent de app en je hebt alle gegevens bij de hand, ideaal.

Werk met met GIT repositories dan kun je het beste Blink kopen waarmee je een Terminal omgeving hebt. Die heb ik ook gekocht maar doe er nog te weinig mee. Met de app Inspect kun je websites inspecteren zoals Elements inspector en met de app WordPress kun je eenvoudig de website van content voorzien.

WhatsApp heeft op het moment van schrijven nog geen iPad app, maar je kunt in Safari webversies opslaan op je Home Screen als een app. Dus heb de desktop versie zo ingesteld dat wanneer je die aantikt WhatsApp opent. Zo kun je alsnog appen vanaf je werkmachine.

Apple Pencil

Ik heb al veel gezegd over de Magic keyboard, maar nog weinig over de Apple Pencil. Dit komt omdat ik hem wel gekocht heb, maar weinig gebruik. Om te tekenen is het natuurlijk handig, aantekeningen te maken op een screenshot of zoals hiernaast in Affinity Photo iets weg te poetsen, te gummen of iets in je eigen handschrift neer te zetten.

Ook kun je sinds iPad OS 14 handgeschreven dingen om laten zetten in tekst, wellicht dat het gebruik dan toeneemt.

Conclusie

Kan de iPad Pro de iMac en MacBook vervangen? Het ligt er natuurlijk aan wat je werkzaamheden zijn, maar ik denk dat het antwoord dichtbij ja ligt. Als ik naar mijzelf kijk dan heb ik mijn iMac 27 inch amper meer aangeraakt sinds ik de iPad Pro heb en vind het besturingsysteem in sommige gevallen nog wel fijner!

Helaas is het nog niet zo dat je iOS / Android apps kunt bouwen en renderen op de iPad Pro. Misschien dat het via een omweg wel kan, maar nog niet ontdekt heb, maar ik denk dat we aan het begin staan van een nieuwe resolutie. Zeker omdat Apple nu zelf heel druk bezig is om alle tools aan te reiken om mensen maar op een iPad Pro te laten werken. Mac OS en iPad OS komen dichterbij elkaar dus de apps zullen ook veel beter worden.

Vroeger werkte je op een desktop computer. En al snel een laptop waarmee je eenvoudig buitenshuis kon bewegen. Ik denk dat we aan het begin staan dat mensen hun tablet gaan gebruiken om te werken die je vervolgens natuurlijk kan aansluiten op een externe monitor. Er gaan zelfs geruchten dat je dat al met een iPhone zou kunnen, dus dan heb je de computer zeg maar altijd in je broekzak.

Ik heb best wel gevoel voor trends en nieuwe ontwikkelingen en ik voel gewoon dat dit iets heel groots gaat worden en daarom heb ik dit experiment gedaan en met succes. Ik ben erg enthousiast en blij met mijn iPad Pro.

Zoals ik er nu in sta kan ik mijn werkzaamheden prima op de iPad Pro uitvoeren. Om iOS / Android apps te bouwen moet de ontwikkelingen uitwijzen of dit ook op de iPad Pro mogelijk zal zijn. Zo niet dan zal ik bekijken of ik mijn iMac 27 inch behoud of toch inruil voor een MacBook of Mac mini om nog eens erbij te pakken indien dat nodig is om bijv Remote Desktop te werken op de iPad.

Volg Erwin op Instagram