Tips om energie te besparen

Geplaatst op 10 maart 2022, 21:14 uur

Ik heb al jaren het minste energieverbruik van mijn appartementencomplex. Nu ben ik geen zeikert of mileu wappie, maar leef wel graag minimalistisch in die zin dat overbodige hoeveelheden al snel tot prikkels lijdt. Om een voorbeeld te geven ik heb Ziggo en gebruik de Apple TV app om zo maar 1 afstandsbediening te hoeven gebruiken in plaats van twee of drie, voor de decoder etc. Of een grote zak waspoeder of eiwitpoeder heb ik liever een kleintje, want dan is ie sneller leeg. Het irriteert me als ik ergens lang mee doe.

Toevallig heb ik afgelopen jaar een aantal dingen gedaan om mijn verbruik nog lager te krijgen. Nu de prijzen van gas en stroom de pan uit rijzen is dat natuurlijk een goede zet geweest. Zo was mijn energieverbruik in februari 2020 – 227 kWh á €35 in februari 2021 – 167 kWh á €26 en in februari 2022 – 135 kWh á €21. Een enorme daling ondanks de corona lockdowns. Rara hoe doe ik dat? Hier geeft ik je enkele tips wat ik heb gedaan en doe ermee wat je wit!

Tips voor energiebesparing

Om te beginnen woon ik in een goed geissoleerd appartmentencomplex uit 2005 en verder woon ik alleen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je met meerdere woont het toch wat lastiger is. Of als je in een oud huis woont een issolatie niet zo 1,2,3 is gedaan. Toch kun je de onderstaande tips uitvoeren zonder gelijk al te veel geld uit te geven.

 1. Alle lampen vervangen voor LED verlichting
  Simpele gedachten, maar dit is natuurlijk wel belangrijk. In mijn staanlamp had ik een hallogeen strip zitten, deze lamp heb ik verkocht omdat ik niet meer z’on stroomvreter wilde en alles bedienen met mijn smartphone. De rest van mijn huis had ik al voorzien van LED lampen. Dit kan simpele plafondaires zijn van Karwei maar ik heb ook slimme lampen van IKEA en Philips HUE.
 2. Tijdsklokken op apparaten die continu aan staan
  Zorg dat apparaten niet onnodig lang aan staan. Bijvoorbeeld een aquarium, die kan bijvoorbeeld van 8.00 tot 22.00 uur. Of een NAS opslag harde schijf alleen tussen werktijden van 9.00 – 17.00 uur in plaats van dag en nacht. Of een computer die zich automatisch op een bepaald tijdstip uitschakelt om te zorgen dat je het niet vergeet. Dit kun je instellen via instellingen, apps, of losse stopcontacten met een tijdsklok.
 3. Ruim apparaten op die veel energie slurpen
  Laatst heb ik mijn aquarium opgeruimd omdat ik er op uitgekeken was, maar die slurpten ook veel energie. Ik had wel een LED lamp er voor gekocht ter vervanging van TL buizen, maar eigenlijk was dat voor nop want had ‘m vlak daarna niet meer aan.
  Maar denk bijvoorbeeld ook aan een wasdroger. Heb je die echt nodig? Sinds ik hier kwam wonen had ik ook een wasdroger maar na een paar jaar heb ik die de deur uit gedaan. Het nam veel ruimte in beslag plus weer uit energiebesparend oogpunt. De was hang ik nu uit en het droogt binnen enkele dagen al dan niet dezelfde dag.
 4. Spaar dingen op
  Ik woon dus alleen dus maak niet gigantisch veel dingen smerig. Dus een wasmachine of vaatwasmachine hoeft niet elke dag aan. Sinds kort is er een Eneco Happy Hour wat je één keer per week gratis stroom geeft. En dat is bij mij het uur wanneer ik de vaatwasmachine en wasmachine aanzet. Door de weeks spoel ik natuurlijk dingetjes af om geen smerige schimmelboel te krijgen. En door het op te sparen loont het dus de moeite want elke week zitten die apparaten rammetje vol. Bespaart ook op water.
 5. Warme kleding of deken
  Voorheen had ik onder en bovenburen die stookten het echt tot 25 – 30 graden in huis. Ik hoefde daardoor nooit de verwarming aan te zetten. Maar beide zijn afgelopen jaar verhuisd en dat kon ik goed merken. Maar ook nu heb ik met enige regelmaat de kachel aan, wel vaker dan voorheen. Ik draag vaak hoodies en een hemd er onder en een lekkere joggingbroek met kousen en schoenen of uggs. Mocht het echt koud zijn dan doe ik de kachel natuurlijk wel aan, maar doe dan alle verwarmingen aan ipv eentje anders heeft het meer energie nodig. Nu draai ik alles even 5-10 minuten open en dan is het in één klap op temperatuur en kan alles weer uit.
 6. Niet te vaak douchen
  Klinkt natuurlijk heel goor wat ik nu zeg, maar ik douche eigenlijk maar hooguit drie-vier keer in de week, maar dan wel een kwartier lang. Ik vind dagelijks of twee keer per dag wel iets te veel van het goede al hoewel ik het op vakantie of in een ziekenhuis dat wel doe. Maar meer uit verveling. Natuurlijk ben ik geen ransbakkie want stel dat ik me vies voel dan stap ik gewoon onder de douche. Maar zit de hele dag achter de computer, hoe vies kan je worden?!
 7. Dingen hergebruiken
  Het heeft niet direct met energie te maken, maar wel met besparing. Het water uit mijn aquarium gebruik(te) ik voor mijn planten omdat er een bepaalde bacteriën in zitten. Zo hoef je geen drinkwater hiervoor te gebruiken. Eten gooi ik ook nooit weg, je kunt het nog hergebruiken, volgende dag of de dag erop oppiepen in de magnetron of een andere maaltijd van maken.
 8. Je balkon of terras als koelkast gebruiken
  In de herfst en winter kun je je flessen frisdrank en kratjes bier makkelijk buiten zetten wanneer het onder de 7 graden is buiten. Desnoods maak je een (dichte)stelling dat het niet op het vriespunt ligt mocht het een keer vriezen. Dit scheelt weer opslag in je (koel)kast en kan de temperatuur in je koelkast omlaag. Natuurlijk in het voorjaar en zomer wanneer het boven de 7 graden is, is het niet meer zo handig.
 9. Water opvangen
  Als je heet of warm water uit de kraan in de keuken of douche wilt hebben en deze nog koud is, vang het water dat te loor gaat op met een tijl of kan tot dat het op temperatuur is en gebruik ’t voor koffie, thee of de planten. Dit kan ook met regenwater natuurlijk om planten water te geven.

  Gekookt water kun je nadat je bijvoorbeeld aardappels, groente of een ei hebt gekookt ook gebruiken om een paar vieze borden af te spoelen tijdens het afgieten in de gootsteen.
 10. Restwarmte
  Mocht je keuken in je woonkamer hebben zitten of wasmachine in een washok bij je woonkamer dan kun je de warmte van de wasmachine, droger of oven goed gebruiken voor de woonkamer. Alle kleine beetjes helpen!

Ik hoop dat je deze tips kunt gebruiken om ook jouw energieverbruik te verlagen.

Volg Erwin op Instagram