Sinds 20 jaar weer slapen met een CPAP

Geplaatst op 27 februari 2018, 02:27 uur

Zoals wel bekend wil ik graag van mijn canule af, omdat ik wil gaan (leren) zwemmen. Dat heeft als gevolg dat ik ernstige slaapapneu krijg ondanks de talloze laserbehandelingen in mijn keel sinds 2007.

Uit een slaapregistratie volg jaar is gebleken dat ik maarliefst 45 ademstops per uur heb tijdens het slapen wanneer ik de canule afgedicht heb. Dat is natuurlijk funest voor je nachtrust en heeft grote gevolgen op je dagelijkse productiviteit.

Vandaag was ik naar het OLVG en kreeg een CPAP mee. Het is de Philips DreamStation, een mooi compact apparaat vergeleken met 20 jaar geleden. Toen had ik ook al een CPAP maar kwam te vervallen toen in 2001 abrupt de canule er weer in kwam door verstikking.

Het leuke is dat dit apparaat ook allerlei registraties doet van het slapen en opslaat op een SD kaartje. Daarnaast is het apparaat ook via WiFi te verbindingen om de gegevens uit te wisselen en op afstand in te stellen en misschien ook wel te hacken, wie zal het weten. Ik kijk te veel Moordvrouw denk ik.

Vannacht heb ik voor het eerst geslapen met de CPAP en het viel eigenlijk wel tegen. Het kapje wat ik op moet is in tegenstelling tot 20 jaar geleden over je mond en neus. Omdat ik mijn mond altijd open heb en liever door mijn neus adem kreeg ik een droge mond en heb ik ‘m om 1 uur gestopt en af gedaan. En de ademhaling was zo slecht op het moment dat ik amper door mijn neus kan ademen als ik in bed lig. Plus ik had de canule nog niet afgedopt dus had ook weinig nut, maar was meer voor de opbouw om te wennen.
Er staan weer een aantal laserbehandelingen op de planning komend jaar aangezien de lymfatische malformatie weer is opgedoken in mijn luchtpijp.

De laatste tijd merk ik ook wat meer benauwdheid, vooral bij inspanning dus het hardlopen ben ik voorlopig gestaakt. Fitness doe ik nog wel, ik train nu samen met vriend en collega Sjoerd drie dagen ‘s ochtends om 8 uur, vlak voor het werk en dat bevalt erg goed! In combinatie met een voedingsschema zie in een korte tijd het sportieve lijf van vorig jaar weer terug komen en dat werkt erg motiverend. Hopelijk dat ik me binnenkort weer erg topfit ga voelen zoals vorig jaar.

De CPAP is overigens ook bedoeld als tijdelijke oplossing zolang ik nog niet zonder kan. Ik zie het nu eigenlijk ook niet zitten om het apparaat mee te moeten sjouwen naar Duitsland of vakantie en al het gedoe er omheen met schoonmaken, daar heb ik helemaal geen tijd en geduld voor.
En het staat natuurlijk minder sexy zón apparaat op je nachtkastje wanneer ik weer eens een Grindr date heb, mja.. dan verstop ik het apparaat wel effe in de la of onder bed ?

Volg Erwin op Instagram