iPad Pro vs. Macbook

Geplaatst op 13 juli 2020, 20:21 uur

Je volgende computer is geen computer

De bovenstaande quote heeft Apple al toepasselijk op haar website. Sinds de introductie van de iPad Pro met Smart Keyboard had ik al zoiets van wow wat vet! Maar nu met de Magic Keyboard met muispad heeft Apple de iPad Pro in een jaar tijd nog meer naar een werkmachine gebracht!

Daarnaast groeit iPadOS en MacOS steeds meer naar elkaar toe en zullen binnenkort ook universele apps de App Store betreden die zowel op iPad OS als MacOS gebruikt kunnen worden.

De visie die Apple heeft heb ik veel vertrouwen in. Vorig jaar verkocht ik mijn Macbook Air omdat hij te klein werd qua 128 GB opslaggeheugen. Ik heb thuis een iMac 27 inch waarmee ik prima kan werken, maar toch wilde ik iets voor op lokatie en onderweg. Ik begon te twijfelen tussen een iPad Pro en een Macbook Pro.

Tijdens de WWDC 2020 presenteerde Apple hun nieuwe chip Apple Silicon. Dezelfde chip die nu in de iPad Pro zit, gaan ze ook in de iMacs en Macbooks bouwen in plaats van Intel chips. Dat maakt de computer 50% tot 100% keer zo snel. Volgens de geruchten gaan die als eerste in de Macbook Pro verschijnen. Dus ik durf nu het experiment wel aan om eerst de iPad Pro te kopen om te kijken of dat bevalt. Mocht het bevallen dan blijft een MBP mogelijk uit en heb ik een super compacte computer die gericht is op de toekomst! Mocht het niet bevallen dan koop ik de Macbook Pro met Silicon chip en verkoop ik mijn iMac als hoofdmachine.

In mijn dagelijkse werkzaamheden ben webdesigner / webdeveloper. Daarnaast doe ik veel e-mailen en internetten. Op zich heb ik niet heel veel nodig om mijn werk uit te voeren dus ik denk dat ik met de iPad Pro wel een heel eind kom. Zo was ik begin dit jaar in Gran Canaria en moest voor een klant wat doen. Ik downloadde ter plekke Affinity Designer op mijn iPad Air 2 (Concurrent van Adobe Illustrator) en kon na lang pielen toch doen wat ik wilde.

Natuurlijk zou dat nu met de Magic Keyboard waarover je een cursor beschikt en evt de Apple pencil veel sneller kunnen werken en je moet natuurlijk het programma dat toch net iets anders is dan MacOS even beter leren kennen. Maar toen al vond ik het kicken om met zo “weinig” je werk te kunnen verrichten. En dat met uitzicht op zee.. geweldig!

Aangezien ik in verband met de onderzoeken van Sirolimus best veel onderweg ben naar het Radboudumc in Nijmegen, denk ik ook dat de iPad Pro een prima apparaat is om mee te nemen en werk te kunnen doen in de trein. Thuis zal ik de iPad op mijn grote LG scherm van 27 inch aansluiten om een echte desktop ervaring te hebben.

Het lijkt me ook geweldig dat wanneer je nu de iPad als computer gebruikt je ineens ook over allerlei apps beschikt die geschreven zijn voor iPhone / iPad en je die kunt gebruiken in plaats van een website op desktop. Zoals bijv een bank app of shortcuts.

Deze apps heb ik nu sowieso al op m’n iPad en ik dadelijk zal gaan gebruiken;

– Affinity Designer / Photo
– Code Editor by Panic

Kortom ik zie er erg naar uit, hij komt pas 31 juli omdat hij blijkbaar nog gemaakt moet worden.. :-/ Wel heb ik al mijn AirPods Pro in gebruik die ik bij de Back 2 School actie kreeg, ik schreef al een blog over de AirPods, maar de Pro versie zijn naar mijn persoonlijke mening nóg beter!

Ik zal mijn bevindingen omtrent de iPad Pro zeker gaan delen!

Volg Erwin op Instagram