‘Ik ben er klaar mee’

Geplaatst op 19 september 2018, 21:39 uur

Het is moeilijk om te zeggen dat dit de laatste operatie was, terwijl het voor mijn gevoel nog lang niet af is. Maar heb het gevoel dat er weer bar weinig is gebeurd en de artsen er ook zich makkelijk vanaf beginnen te maken. Dus heb voor mezelf besloten te stoppen met het traject.

Het klinkt wat ondankbaar en ik weet dat er afgelopen tien jaar zoveel is gedaan, maar helaas te weinig voor mijn gevoel als je de balans gaat opmaken. Met ruim dertig laserbehandelingen, twee kaakoperaties, twee spiertransplanties verder kan ik nog steeds niet zonder canule, de mond is nog steeds niet gesloten en is het slikken is er zelfs op achteruitgegaan.

Of het slikken nu is verbeterd zal de tijd moeten uitwijzen, maar zo lang reizen, wachten voor zón kleine stap vooruit zeg ik, echt, bespaar me de moeite. Ik kan de tijd, energie en ’t geld dat het allemaal kost beter besteden.

Tijdens het consult afgelopen zondag gaf dr. Waner aan dat hij de onderlip – die weer iets is teruggezakt – zo wilde laten en aan mijn zachte weefsel niks meer te doen valt. Iets wat ik had dacht dat voorspeld was wanneer ik de tweede kaakoperatie zou doen. Dat ze daarna het zachte weefsel zouden aanpakken, zodat ik een betere kaaklijn en kin zou krijgen. Maar nu komen ze ervan terug en vinden ze het te riskant.

Hoe hard en moeilijk de beslissing ook is, ik heb er alles aan gedaan om het beste er voor mezelf uit te halen. Maar bij deze zal het traject in Eberswalde eindigen 🙁

Volg Erwin op Instagram