Gestopt met Facebook

Geplaatst op 12 februari 2018, 19:31 uur

Al lange tijd betrapte ik mezelf erop dat ik per dag enorm vaak Facebook en andere social media zat te checken. Meegesleurd in de verslaving te danken aan Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook.

Het was zelfs zo dat ik continu dezelfde apps zoals Facebook, Instagram en Grindr afging in een virtuoze cirkel. Waarom? Geen idee. Je zult het vast herkennen.

Uiteraard is het een mooie tijdsbesteding, maar het eerste wat ik deed als ik op kantoor kwam is Facebook checken in plaats van mail of aan werk te beginnen. Natuurlijk een hele slechte gewoonte.

Ook begon ik me de laatste tijd steeds meer te ergeren dat ik berichten van mensen of pagina`s die ik volgde later of helemaal niet te zien kreeg. Een goed voorbeeld is dat ik RTL Late Night volgde en een dag later te zien kreeg wie ‘s avonds te gast was. Niet relevant meer dus. En wat ik te zien kreeg was deel en win acties en tag oproepen. Ook niet interessant.

Vandaag heb ik besloten om dan ook te proberen om met Facebook te stoppen. Gewoon niet meer op kijken wat andere mensen plaatsen. Ik ga denk ik wel veel missen, maar behoud nog wel Instagram waar ook de meeste mensen op actief zijn. Leuk foto’s kijken in plaats van die nutteloze verhalen.

Helaas is Instagram ook van Facebook en is de algoritme van die tijdlijn ook niet meer van wat het geweest is, maar de Insta stories vind ik op zich wel geinig. Beetje loggen hoe je dag was geweest dat na 24 uur weer pleite is voor ‘t oog, natuurlijk niet van de servers in Silicon Valley. Daar houd ik uiteraard wel rekening mee hoe plat of schunnig de foto’s soms ook zijn. 

Het betekent niet dat ik mijn Facebook profiel zal verwijderen. Aangezien veel vrienden en kennissen er nog wel zitten is het handig kwa communicatie. Al verschuift de communicatie wel naar WhatsApp (groepen) dat ook van Facebook is.. kortom voorlopig ontkom je er niet aan. Maar dat is op zich ook niet erg.
Bovendien weet ik hoeveel mensen mijn operaties volgen via Facebook. Dus wat dat betreft zo nu en dan wel wat posten, maar dagelijks lezen ga ik proberen niet meer te doen.
Ik ben benieuwd hoelang ik het vol zal houden. Wellicht is het ook een eye opener voor jou als je te veel op social media zit.

Volg Erwin op Instagram