Gadget van het jaar: AirPods

Geplaatst op 19 augustus 2018, 14:30 uur

Zoals jullie wellicht weten is één van mijn hobbies muziek. Als het stil is in mijn omgeving dan vind ik het al snel een begrafenisstemming en vraag me af of er iemand dood is. Dus ik luister de gehele dag door naar de radio of Spotify. Geen Apple Music, want ik mis daar de crossfade functie. Al gaat mijn voorkeur uit naar Trance / EDM kan ik de andere genres als Top 40, Nederlandstalig, Pop, Rock muziek erg waarderen. Ik ben erg enthousiast over de AirPods geworden en daarom schrijf ik een soort van review er over.

Om naar muziek te luisteren heb je natuurlijk goede speakers, koptelefoons of oordoppen nodig. Persoonlijk houd ik erg van diepe bass omdat het lekker klinkt als je naar trance / EDM luistert. Dus had de Beats Studio 2 koptelefoon voor onderweg en de hond uit te laten. Later had ik de Powerbeats aangeschaft voor tijdens het hardlopen. Vorig jaar had ik de Beats Studio 3 gekocht omdat deze draadloos was, helaas hebben ze aan de bass gekloot waardoor ik het geen top koptelefoon meer vind. Opvallend want Beats staat juist bekend om ze enorme diepe bass. Ik vraag me af of het niet aan de koptelefoon zelf ligt.

Een aantal vrienden om mij heen hadden de AirPods gekocht. En in het openbaar zoals Londen en Berlijn zag je ze al mega veel. Ik was altijd in de vooronderstelling dat de standaard oordopjes van Apple die meegeleverd worden bij de iPhone van laag niveau geluidskwaliteit waren. Zoals die meegeleverd werden bij de iPhone 4. Dus ik dacht AirPods.. pff die oordopjes maar dan zonder draadje. Maar toen ben ik eens met de EarPods – die een draadje heeft en ik gekregen had bij de iPhone – gaan luisteren en kwam tot de ontdekking dat er best verassend goed geluid uit kwam. Ik ging er steeds meer mee luisteren en al snel irriteerde ik me aan het draadje die overal achter bleef hangen. De AirPods lonkte dus al snel. Huppe kee weer setje oordopjes erbij. De kwaliteit van de AirPods is weer net effe iets beter. Wel is de bass bij sommige nummers teveel aanwezig waardoor het niet meer mooi klinkt. Dat kan komen doordat het nummer niet echt goed is gemasterd voor Spotify heb ik het idee.

De AirPods kosten bij Apple rond de 180 euro, maar elders bij Media Markt bijvoorbeeld kun je ze al snel vinden voor twintig euro minder. Misschien heeft dit te maken met de AirPods 2 die er mogelijk in september aan zit te komen met nieuwe functies als noise canceling ect.

Het design van de AirPods is apart, hij lijkt opstukjes van een elektrische tandenborstel. Ter gelijkertijd is het natuurlijk ook pure marketing truc dat het wel opvalt in het straatbeeld. Daar waar Apple goed in is door bij de introductie van de iPod in 2001 witte oordopjes te leveren in plaats van zwarte. De oordopjes blijven erg goed in je oor zitten, ook tijdens het hardlopen en fitnessen.

De AirPods zijn makkelijk te koppelen aan je iPhone of Mac, maar wanneer je van het apparaat wilt switchen moet je alsnog eventjes handmatig verbinding maken. Het zou fijn zijn als dit automatisch ging.

Met de AirPods heb je 10 uur luister plezier. Wat ik van te voren niet echt besefte, maar wel erg super briljant bedacht vond toen ik eenmaal mee te maken had is dat de case die bijgeleverd wordt tevens ook het oplaaddoosje is. Je hebt dus 10 uur luistertijd plus de accuduur die het doosje heeft. En het opladen van zowel de Airpods zelf als het oplaaddoosje gaat super snel. Later dit jaar komt er nog een AirPower uit waarop je het doosje, iPhone en Apple Watch (super snel) kunt opladen. Handig voor op je nachtkasje of bureau.

De AirPods kun je bedienen door met je vinger op het oordopje te tikken aan elke kant. Via de instellingen kun je zelf bepalen welke actie er aan verbonden is. Bijvoorbeeld spraakassistent Siri oproepen, volgende nummer of pauzeren.

Het enige wat ik mis is de volume regelaar, dit moet je op je iPhone of Apple Watch doen. Je kunt ook Siri vragen of het geluid wat zachter mag, maar die verstaat mij niet en is wel een gedoetje. Nu doe ik het via de knopjes van de iPhone die ik door mijn broekzak heen kan bedienen. En wanneer je de AirPods uit doet stopt de muziek wel, maar de batterijen gaat gewoon door dat is ook wel een nadeel, je moet ze dus altijd terug doen in het oplaaddoosje. Op zich ook wel handig voor het niet kwijtraken. Mocht je ze kwijt zijn, dan kun je ze via Zoek mijn iPhone ze traceren waar ze zijn en geluidsignalen laten geven.

Kortom ik ben best wel enthousiast en vind het eigenlijk de beste aankoop die ik dit jaar heb gedaan en dat zeg ik niet snel. Ik heb ze bovenverwachting heel vaak in. Tijdens de hond uitlaten, onderweg, op kantoor af en toe en gewoon thuis. Weliswaar kun je de muziek ook via de Sonos speakers streamen, maar af en toe vind ik het fijn om muziek van dichtbij te horen. Het handig als je steeds hoor het huis beweegt om bijvoorbeeld schoon te maken.

Aanradertje dus, maar er komt een nieuwe aan in september, wellicht is het handig om daar even op te wachten.

Volg Erwin op Instagram