Even slikken en weer doorgaan

Geplaatst op 06 juli 2018, 20:07 uur

Vandaag had ik twee afspraken in twee verschillende ziekenhuizen. In het UMC Utrecht en in het OLVG West in Amsterdam. De eerste was voor de hechting die er niet uit wilde gaan en de ander een flexibele endoscopie voor het slikken. De dag begon al met een stuk brood die in mijn neus was geschoten nadat ik moest hoesten tijdens het eten..

Begin mei en begin juni had ik operaties in Eberswalde. De eerste was een flinke laser behandeling waarvan ik daar na erg veel last had van mijn keel en het slikken. Helaas hield het slecht kunnen slikken erg aan dat ik moeite heb met het eten. Voorheen kon ik alles moeiteloos eten (op mijn manier), maar sindsdien blijft steeds voedsel hangen in mijn keel die ik moet herkauwen of zelfs moet uitspugen.

Ik kaarte het aan in Duitsland en ze wimpelde het af met ach het is zwelling en het gaat wel over. Begin juni toen ik wederom naar Eberswalde ging voor de mondlift heb ik opnieuw gevraagd of zij tijdens de operatie er naar wilde kijken, maar dat hebben ze ook niet gedaan.

Vandaag ben ik in het OLVG West geweest om een flexibele endoscopie te doen voor het slikken. Ik moest blauw water drinken, yoghurt eten en brood eten en met een flexibele camera door de neus werd er gekeken wat er gebeurde. De eerste twee ging redelijk makkelijk en was eigenlijk geen probleem, maar het brood was wel een beetje grappig. Ik zei dat ik had doorgeslikt, maar de artsen zagen dat het nog ergens achter in mijn keel richting de slokdarm bleef hangen.
De beelden hadden ze opgeslagen en daarna mij laten zien. Ieder ander zijn keel is mooi een mooi rond gangenstelsel, maar bij mij zijn er allerlei obstakels met littekenweefsels, goed aardige lymfatische tumoren. Dus het voedsel wat ik eet moet veel hindernissen door om in mijn maag te komen.
Dat was best wel even zo van wow om met de neus op de feiten gedrukt te worden dat het ook van binnen totaal niet goed is.
Ze verbaasden me zelfs dat ik met drinken me nooit verslik en dat ik nog nooit een longontsteking had gehad. Ze adviseerden ook veel te bewegen. Ik dacht nou dat doe ik ook met fitness en afgelopen zondag mee gedaan aan de Evers Staat Op Run.. waar ik 5,38 km heb hardgelopen in die bloed hitte.

Een bericht gedeeld door Erwin Oudshoorn (@ertje87) op

Wat nou precies de oorzaak is – waardoor het van het een op het andere moment niet goed gaat met slikken – is nog onbekend, maar er zou bijvoorbeeld iets te veel weggehaald kunnen zijn of dergelijke dat een essentiële functie kapot heeft gemaakt. Ik hoop het natuurlijk niet, want ik moet drie keer per dag eten en dat moet natuurlijk wel makkelijk gaan.. en dat m’n hele leven lang.

In het UMC Utrecht was ik om een hechting eruit te halen bij mijn oog. Die hebben de artsen begin juni erin gezet tijdens de mondlift. De huisarts had alle hechtingen 10 dagen daarna alles verwijderd, maar deze kwam ineens te voorschijn. Deze kon de huisarts en in het UMC Utrecht niet echt eruit krijgen. Misschien dat het onderhuids iets vasthoudt. Dus heeft de arts in het UMC de hechting gewoon afgeknipt. Nja dat had ik zelf ook wel gekund.
Omdat mijn mond erg is verkleind kan ik mijn onder prothese van de tanden niet meer goed in doen. En het voordeel is dat je zoveel in het ziekenhuis ligt is dat je best veel personeelsleden kent. Dus heb ik zonder afspraak weten te fixen dat de tandheelkunde even een stukje er vanaf heeft gehaald zodat ik ‘m zonder m’n mondhoeken uit hoef te rekken de prothese weer in kan zetten.

Hoe het nu verder gaat met het slikken is de vraag. Er wordt contact opgenomen met de artsen uit Duitsland met de resultaten (ook video) en dan horen we het wel weer.
Ik zit wel te denken om niet meer verder te gaan met de laserbehandelingen onder leiding van Dr. Meyer en Dr. Kanzok. Vorige keer hadden ze al mijn lip geraakt waardoor ik een heel gat erin had en nu dit weer. Dus wellicht dat ik het nog doe als Dr. Waner erbij is, hier in Nederland eens ga rondkijken of ik dat ik er helemaal mee stop. Ik ben altijd best wel naïef de operaties in gegaan en blind vertrouwd op de artsen, maar met deze nasleep heb ik wel de bedenkingen of ik met de laser behandelingen nog verder moet doorgaan.

Volg Erwin op Instagram