Eind juni de 2e kaakoperatie?

Geplaatst op 14 april 2016, 21:11 uur

Vandaag had ik een aantal afspraken in het UMC Utrecht. Om 14.00 uur bij de anesthesist en om 16.10 uur bij kaakchirurg Van Es. Handig gepland van ze, maar als internetondernemer kun je mooi de tussenuurtjes opvullen met wat werkzaamheden. Dus ik had mijn Macbook meegenomen.

Bij de anesthesie moest ik weer de standaard vragenlijst invullen die ik groot en deels met nee kon invullen. Heeft u allergieen, gebruikt u drugs, medicijnen, rookt u.. kon ik allemaal dus nee op invullen. Dat was binnen een kwartiertje afgrond.

De afspraak om 16.10 uur liep uit. Een kaakchirurg die erbij moest zijn om mee te kijken had een spoedje tussendoor dus uit eindelijk waren we omstreeks 17.00 aan de beurt.

Dr. Van Es legde uit wat de plannen zijn. Ze willen de bovenkaak ongeveer 9 mm naar voren zetten en de onderkaak 3 mm naar achteren. Ze gaan een oude methode gebruiken waardoor de kaak niet van binnenuit geopereerd maar van buiten. Ach je hebt toch al littekens dus het maakt niet uit. Nee tuurlijk :D.. ja.

onderkaakOnder mijn kin wordt het dus opengemaakt. De botsnede wordt net voor het gewricht recht naar beneden gelegd. Het achterste deel, waar het kaakgewricht aanzit, wordt naar buiten gehouden en het voorste deel van de kaak wordt naar achteren geplaatst. De botstukken overlappen dan gedeeltelijk. Hierdoor zal ik een betere kaakhoek krijgen, alhoewel dat bij mij niet veel van te zien zal zijn omdat er nog veel weefsel is. Dit zal Dr. Waner daarna gaan aanpakken is het plan. Dr. Meyer uit Eberswalde (Duitsland) zal trouwens bij de operatie aanwezig zijn.

Nadat de verplaatsing is gedaan worden de boven en onderkaak aan elkaar gemaakt met schroeven en metalen platen. Dit omdat in 2010 het mis ging met elastiekjes en staaldraad en de onderkaak gedeeltelijk is teruggezakt.

Bekijk hier de animatie verplaatsing boven -en onderkaak

De kaakoperatie zal waarschijnlijk eind juni plaatsvinden. Op een donderdag of een vrijdag. Helaas toch in de zomer, maar we moeten door anders blijft het proces te lang stil staan. De operatie zal ongeveer 6 uur duren. De anesthesist zei dat is wel lang he, ik zeg nah dat is niks, ik heb in 2014 een spiertransplantatie van 12 uur gehad. Ze zal ook wel gedacht hebben wat een gekkie.. haha.

En het zwaartste van alles is dat ik na de kaakoperatie 6 tot 8 weken lang de kaken stijf op elkaar moet houden. Vast voedsel eten en praten zit er dan niet in. Waarschijnlijk kan ik wel vloeibaar voedsel eten, dat is wel relaxt, dan hoef ik geen sondevoeding daar heb ik een hekel aan.

Tot zover mijn blog. Er worden nu mallen gemaakt met een 3D printer en de operatie geoefend op een simulator dus dat is mooi.

Volg Erwin op Instagram