Een voorzichtige smile

Geplaatst op 06 juli 2014, 11:15 uur

Momenteel is het exact vier maanden geleden dat ik de spiertransplantatie heb gehad in Eberswalde (Duitsland). In de tussentijd zijn de zwellingen gelukkig groot en deels afgenomen. Ongetwijfeld zal het nog verder gaan slinken. Voor de mensen die mij met de zwellingen hebben gezien is het misschien moeilijk te beoordelen of m’n gezicht nu na de operatie ook dunner is geworden ten opzichte van voor de operatie. Ik hoor wel geluiden dat het wel zo is, maar ik kan het eigenlijk nog niet echt voorstellen.

Vorige maand schreef ik al dat ik aan mijn kant van m’n wang de spier voelde en aanspande. Dit ben ik steeds meer gaan trainen door elke keer de spier aan te spannen. Op dit moment is het zo dat ik de ene wang de spier kan laten bewegen op commando. De andere kant van de wang blijft nog ietsjes achter maar ik kan wel een voorzichtige smile trekken. Dit is ook redelijk goed zichtbaar als je goed kijkt. Als je goed kijkt, want doordat de ene lip nog wat dikker is  is het wat moeilijker zichtbaar. Bij het eten, drinken en spontane reacties trekt de spieren ook naar behoren aan.

Best bijzonder dat de spieren uit de bovenbenen komen en die zomaar in de wang geplaatst worden en gekoppeld worden aan andere spieren het nu echt gaan doen. Doordat ik elke dag wandel komt de bloedsomloop ook op gang waardoor de spieren op dat moment extra voelbaar is. Dus ook een goed moment om tijdens het wandelen ook de spieren te trainen waardoor het flexibelere wordt.

Wellicht is het zo dat nu mijn wangen in beweging komen het vocht wat er in zit afgevoerd worden door de lymfebanen waardoor mijn gezicht smaller wordt, maar dat is afwachten.

Vorige maand heb ik ook een bloedtest laten doen om te kijken of de tabletten tegen de te trage schildklier hielp. De uitslag wees uit dat het nog niet goed genoeg was, dus heb ik een hogere dosis gehad. Over een paar weken doe ik wederom een bloedtest om te kijken of de hogere dosis effect heeft.

Half september is de volgende behandeling. Ik zal dan aan Dr. Waner vragen of hij die ene lip wil fixen. Hij zal zeggen “I can fix it”. En er zal een slaaptest gedaan worden om te kijken of de oorzaak ontdekt kan worden waardoor het ’s nachts niet zo goed gaat met slapen zonder het luchtbuisje. Die moet er eigenlijk dit jaar wel uit.. dan wel niet linksom dan wel rechtsom met een cpap 🙂

Volg Erwin op Instagram