Van 85 kg naar 58 kg

Geplaatst op 25 maart 2017, 16:06 uur

Ik schrijf deze blog omdat ik stiekem wel erg trots ben op het behaalde resultaat. Nu al, al heb ik mijn doel nog niet helemaal bereikt. Voorheen hoorde ik vaak van Erwin je wordt te zwaar, je moet eens gaan bewegen en nu hoor ik steeds van je moet niet magerder worden tot aan je ziet er goed uit. En dat is natuurlijk veel leuker om te horen.

Wellicht kan ik iemand anders inspireren met deze blog. Ik ben geen personal trainer, dieetguru of fitnesscoach, maar kan je wel mijn verhaal vertellen.

Te trage schildklier zorgde voor overgewicht

Het is nog steeds ongeloofelijk dat ik ooit zo zwaar was geweest. Als kind was ik nooit dik, maar na 2007 werd ik ineens sluiperend dikker. Ik was gestopt met mijn krantenwijk waardoor ik veel fietste en ben van mijn hobby mijn werk gaan maken namelijk websites bouwen. Hierdoor zit ik de hele dag stil in plaats van op de fiets. Dus ik dacht van ik beweeg te weinig, logisch. En als ik een keer intensief fietste viel ik niks, maar dan ook niks af.

Daarbijkomend werd ik ook steeds futlozer, had het vaak koud en had haaruitval. Iedereen zag en zei wel dat ik steeds dikker werd, maar ik gaf zitten achter de computer en de medicijnen de schuld. Totdat in 2014 in Duitsland een bloedonderzoek aantoonde dat mijn schildklier te traag was. Dit zorgt voor overgewicht en al die klachten die ik had. Ik kreeg gelijk Thyrax tabletjes die ik nu nog steeds dagelijks slik.

Waardoor het komt dat mijn schildklier te traag is geworden is mij nog een raadsel. Maar het is wel opvallend dat in 2007 ook het jaar was dat het avontuur in Duitsland begon. Ik heb zo mijn vermoedens dat het door antibiotica en/of narcose komt.

De start van het afvallen

Die periode (maart 2014) had ik ook mijn twaalf uur durende spiertransplantatie en daarna ging ik op mezelf wonen. Ik kocht een te dure Withings weegschaal waarmee je via een app je gewicht in een grafiek bij kan houden ter motivatie. Om mijn bloedsomloop op gang te brengen om de spieren in mijn wangen te activeren, conditie op te bouwen en gewicht te verliezen begon ik dagelijks 3-5 kilometer te wandelen. Toen had ik nog geen hond. Met muziek op was best ontspannend en verslavend.

Na mate het jaar verstreek vlogen de kilo’s eraf. Dat werkte erg motiverend! Op de weegschaal, maar in de spiegel zag je het nog niet echt. Ik at altijd wel normaal en eet bijna nooit snacks, maar besloot in 2015 toch mijn voeding eens aan te passen. Dit zorgde er voor dat er weer heel veel kilo’s eraf vlogen in combinatie met het wandelen.

Ik at toen een half jaar lang veel eiwitten zoals kwark, ei en kiwi als ontbijt, lunch gewoon brood en ’s avonds rijst, kipfilet en brocoli. Tot aan november toen sloeg bij mij de verveling toe, er was veel resultaat behaald maar weinig variatie in het eten om het langer vol te houden zeker toen de winter voor de deur stond. Nu ben ik wat meer in thuis wat lekker is en ook gezond kwa eiwitten, dus meer variatie.

Begonnen met fitness

Al heel lang wilde ik gaan fitnessen, maar durfde de stap naar de sportschool niet te nemen. Maar sinds half april 2016 ben ik begonnen met fitnessen bij Beuving in Mijdrecht. Met als doel fit worden voor de kaakoperatie die in juni gepland stond. Vervolgens heb ik goede begeleiding gehad van Jolanda en nog steeds, waarvoor dank! Thuis trainen kan en doe ik ook, maar op de sportschool leer je ook weer leuke nieuwe mensen kennen.

Doordat we tussentijdse metingen doen kwa gewicht, vetpercentage en spiermassa zie je dat ik progressie maak en dat motiveert enorm. Al til ik lang niet de zwaarste gewichten op, maar dat hoeft van mij ook niet.

Na twee maanden trainen was ik echt topfit voor de kaakoperatie. Daar had ik best wel profijt van gehad want als je er sterk in gaat herstel je sneller. Nu kon ik in dit geval 8 weken geen vast voedsel eten dus had allerlei smoothie recepten gekregen.

Op naar het wasbordje

Voor de kaakoperatie woog ik 65 kg en 8 weken later was er vijf kilo eraf. Gewoon door alleen maar vloeibaar voedsel en geen alcohol. Maar goed ook twee maanden niet getraind dus de spiermassa was een beetje vergaan.

Daarna heb ik het fitnessen weer opgepakt en je moet een doel stellen anders ben je bezig en denk je misschien waar doe ik het voor? Op mijn 19e had ik ook een soort wasbordje en dat wil ik nu tien jaar later weer terug dus ben daar voor aan het trainen. Maar ook wat bredere schouders, grotere biceps en een kleurtje. Waarom? Omdat ik dat gewoon mooi vind haha. Ook bij andere jongens trouwens, maar dat ter zijde.

In december had ik een winterdipje en woog ik nog steeds 60 kg, maar inmiddels gezakt naar 58 kg met een vetpercentage van 10%.

Echt bizar dat die cijfers drie jaar geleden nog omgedraaid stonden.. dat echt nooit meer! Achteraf was het ook niet helemaal mijn schuld omdat ik niet wist dat mijn schildklier te traag zou zijn. Zoiets had ik eigenlijk eerder moeten laten testen maar ja wist ik veel. Dus een tip voor iedereen die probeert af te vallen en het lukt niet, laat je bloed eens testen bij de huisarts of je schildklier wel goed is.

Kortom het is geen dieet wat ik doe, maar gewoon een lifestyle. Gewoon op je voeding letten dat is al 70% en af en toe een goede Big Mac of alcohol kan best en lekker bewegen zoals wandelen, hardlopen, fietsen, fitnessen of zwemmen.. wat ik nog steeds nie kan 🙁

Volg Erwin op Instagram