4 december op consult in Eberswalde en half januari canule eruit

Geplaatst op 12 oktober 2016, 16:32 uur

Op zaterdag 3 december zal ik in mijn eentje naar Berlijn gaan om de volgende dag in Eberswalde (70 km verderop) op consult te gaan bij Dr. Waner. Na een half jaar na de kaakoperatie in het UMC Utrecht gaat het global team weer aan de slag met onder meer het verwijderen van de canule. Ondertussen heb ik al diverse malen foto’s en video’s gestuurd en ze zijn erg tevreden over het resultaat. Ik trouwens ook.

De Amerikaanse Dr. Waner, Dr. O uit New York en de Duitse Dr. Meyer van het ziekenhuis zullen in het consult – dat slechts 10-15 minuten duurt – bepalen wat zij verder gaan doen volgend jaar. Ik wilde eigenlijk ook een laser behandeling er achter aan doen om vervolgens de canule (luchtpijpje in m’n keel) dit jaar nog te verwijderen, maar dat wordt dus half januari. Na 16 jaar zal dan eindelijk de canule weer verwijderd worden. Volgens Dr. Waner was de canule allang niet meer nodig, maar ik was er zelf geen voorstander van. Nu de grootste operaties voorbij zijn ben ik er klaar voor. Bij de opname in het ziekenhuis zal de canule eruit gehaald worden en afgeplakt. Dan zal ik een paar dagen moeten blijven in het ziekenhuis ter observatie en veiligheid. Het gaatje groeit dan van zelf dicht. Op woensdag 18 januari staat er een operatie gepland waarbij er een laser behandeling zal plaatsvinden om zeker te weten dat ik ook ’s nachts zonder de canule kan. Nu heb ik nog moeite met slapen omdat alle spieren dan verslappen en zou dan met een CPAP moeten slapen.

In april 2001 ging het na 7 jaar zonder canule namelijk mis. Ik stikte toen met eten en het bleek dat de luchtpijp helemaal dicht was gegroeid met de lymfatische malformaties. Daarvoor waren al die laser behandelingen in Duitsland dat niet direct zichtbaar was. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen, want ook ik dacht wel eens van nou.. ik wil nu wel eens wat resultaat zien en grote stappen maken anders stop ik ermee. Met de spiertransplantatie en de kaakoperatie zijn er wel een flinke stappen vooruit gemaakt, dat motiveert weer. Sowieso zal in 2017 wel meer grote veranderingen plaatsvinden. Wie dacht dat het met kaakoperatie al klaar was heeft het mis, want dat was nog maar het begin. Nu gaan Dr. O – die gespecialiseerd is in medische en chirurgische reanimatie – en Dr. Waner – gespecialiseerd in plastisch chirurgie – verder met het weghalen van overtollig zacht weefsel zodat het wat functioneler wordt en dat het wat normaler en smaller eruit ziet.

Als de canule eruit is ga ik ook gelijk op zwemles. Iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan – omdat het nooit kon – maar altijd al wel heel graag wil. Zwemmen is ook een goede workout, maar zoals afgelopen vakantie op Ibiza en Formentera kon ik alleen tot m’n middel in dat prachtige blauwe warme water. Dat is altijd wel een beetje balen als je andere mensen wel ziet zwemmen.

Nu ik toch weer sinds een lange tijd in Berlijn ben voor alleen een consult, heb ik het zo gepland om alleen zondag heen en weer te gaan met de trein naar het ziekenhuis Eberswalde. En de andere vrije tijd die ik daar heb kan ik in de stad Berlijn door te brengen. Om natuurlijk o.a. z’on lekkere Duitse schnitzel te eten 😉

Hier heb ik trouwens een hele lijst gemaakt van alle ziekenhuis operaties die ik afgelopen 29 jaar heb gehad.. het zijn er z’on circa 30..

Volg Erwin op Instagram