Na 15 jaar wordt de canule verwijderd!

Geplaatst op 24 december 2016, 22:39 uur

Op 14 januari is het dan zover! Na 15 jaar gaat definitief mijn canule eruit, het luchtbuisje in mijn keel. Alhoewel niet iedereen even blij is met mijn besluit zet ik het toch door.

Zo bestaat de kans dat ik ’s nachts niet goed adem kan halen. Dat kan opgelost worden met een CPAP apparaat. En bij het niet goed kauwen van eten bestaat de kans dat ik weer stik in eten. De herhaling van 1 april 2001. Het zij zo, hoe erg het ook is; als het nu niet kan kan het nooit niet.

Ik wil verder met nieuwe dingen te ondernemen. Al heel lang wil ik zwemmen en dat kon nooit. Ik heb niet eens een diploma. Deze ga ik dus in 2017 ook halen. Dat is eigenlijk de hoofdreden waarom ik de canule zo graag eruit wil hebben.

Een bijkomstigheid ligt ook op de loer. Wanneer de canule eruit zal gaan bestaat ook de mogelijkheid dat ik weer een stukje beter te verstaan ben. Helemaal zal het nooit goed komen, dat komt door mijn tong die vlak na mijn geboorte in de VU is afgesneden en dik is. Daardoor functioneert de tong helemaal niet en Dr. Waner ziet een tongtransplantatie niet zitten ivm het immuunsysteem ect dat moet je niet willen.

Plus dat het luchtbuisje toch vaak zichtbaar is en kan voor een afschrikkende reactie zorgen voor vreemden. En ik haat al die toeters en bellen aan m’n lijf. Ik sta ook bekend in de ziekenhuizen die meteen na de operatie vraagt wat er allemaal afgekoppeld en uit kan kwa infuus en slangetjes. En dan ook proberen aan verschillende artsen als een klein kind als iemand nee zegt haha.

In mijn eentje zal ik op 14 januari weer naar Eberwalde reizen. Bij aankomst zal de canule er direct uitgehaald en afgeplakt worden. Het gaatje zal dan automatisch dichtgroeien. Op 18 januari vindt er een operatie plaats om het e.e.a. te doen. In die tussen tijd moet ik in het ziekenhuis blijven ter observatie. Mocht er wat gebeuren dan kunnen de artsen meteen ingrijpen. Op 18 januari zullen mijn ouders arriveren om me na de operatie bij te staan. Waarschijnlijk wordt de operatie een laserbehandeling om zeker te zijn dat alle obstakels uit de weg zijn.

Het is voor mij best een omschakeling want ik zal op een nieuwe manier moeten leren ademen. Natuurlijk ben ik al aan het oefenen met het stopje maar als het eenmaal zover is is er geen weg meer terug. Een bewuste keuze van mijzelf!

Ik krijg veel complimenten over mijn schrijfstijl, vind ik leuk om te horen! Heb lang getwijfeld of ik ook niet een vlog zou opnemen maar na wat probeersels bleek ook ik in te zien dat een verhaal vertellen niet mijn sterkte kant is,.. dus ik houd het wel bij schrijven 🙂

Volg Erwin op Instagram