Mijn 20 jaar als internetondernemer

Geplaatst op 13 augustus 2021, 08:29 uur

Het jaar 2021 is best wel een jubileum jaar voor mij aangezien ik al 20 jaar lang websites bouw, 10 jaar geleden mijn internetbedrijf Tribble Media oprichtte en 5 jaar geleden de startups waar ik me nu mee bezig houd: Talkie en Capido. In deze blog zal ik terugblikken op mijn 20 jaar ondernemen op internet.

Hoe het begon

Het begon allemaal in  april 2001 toen ik door een verstikking op IC in het VU ziekenhuis belandde. Ik werd toen bijna 14 dagen in slaap gehouden. Naast IC zaten twee studenten te werken waarmee ik in contact kwam. Zij leerde mij m’n eerste HTML pagina te bouwen in het toenmalige Microsoft Frontpage. Erwinswebsite heette het.

Destijds hadden wij geen internet thuis, dat ging allemaal nog via de inbelverbinding. Het kostte m’n ouders toen veel geld aan de telefoonrekening, dus ik steeds naar de bibiotheek (die nog steeds om de hoek van waar ik woon zit) en later ging ik wekelijks naar mijn oom Ton die ADSL had en daar leerde ik ook veel van. Later was het andersom.

M’n aller eerste domeinnaam was emusic.nl die ik registreerde via Tiscali voor €50,- per jaar. Daar had ik een soort Top 40 telling opgemaakt die de ranking van nummers bijhield. Ik kreeg er veel bezoekers op. Lang volhielden deed ik niet, het was veel werk om bij te houden. De domeinnaam had ik laten vervallen.

Na wat jaren pielen met Erwinswebsite waar ik mijn eigen (medische) verhalen deelde als een soort blog en met Ertje.nl een jongerensite maakte (wat toen heel hip was met ringtones en MSN avatars, emotions) kwam ik in 2005 tijdens mijn krantenwijk op een goed idee. Ik weet nog exact waar het was. Een oranje fansite over het Nederlands elftal!

OranjeBytes: De 1e oranje fansite Nederlands elftal

Hoewel ik meer met sommige spelers heb dan het hele voetbal zelf begon ik Oranje Bytes. De naam.. tsja het bekte lekker.. Ik bouwde de website naar aanleiding van het WK voetbal 2006 in Duitsland. Het was vrijwel één van de eerste oranje fansites die toen op het internet te vinden was. Met het laatste voetbalnieuws, voetbalhumor, podcasts en meer. In februari 2006 kwam in zelfs nog in het Oranje Journaal van SBS6.

Destijds had je ook nog het TB webmasterforum. Dat was een heel gezellig forum waar website eigenaren ervaringen uitwisselde en handelde in domeinnamen, websites en diensten. Ik heb daar tot aan de dag van vandaag nog hele leuke contacten aan overgehouden. En het is ook erg leuk om te zien hoe sommige nu 20 jaar later hard aan de weg timmeren.

Zoals Nick met zijn internetbureau Stimmt en de startup samen met Sam Feldt Fangage. Richard van FireMultimedia. En Benjamin van Onivu uit Belgie waar ik laatst nog was. Allemaal ken ik ze nog van het TB Forum.

WiFi Campings 

In de zomer van 2006 bedacht ik uit het niets WiFi Campings. Zelf kampeerde ik nooit, maar wat als je op vakantie bent op een camping, dan wil je toch internet hebben? 

Ook daarvan weet ik nog exact waar ik was en hoe het ontstond. Niet veel later had ik een opzet met 50 campings die WiFi hadden. Ik bouwde de website en stuurde op een gegeven moment een persbericht en vele media pakte het op zoals Telegraaf, Nu.nl.

Om geld er aan te verdienen gebruikte ik affiliate links om de camping boekbaar te laten zijn via de website van Landal, Roompot en Hogenboom Vakantieparken enzo. Ook bedacht ik er een er een online kampeerwinkel er omheen als verdienmodel, ook op affiliate basis dat best succesvol was.

Voetbal Report

Nadat het WK voetbal in 2006 was geweest smaakte het wel naar meer. Doordat ik wat bekendheid had gekregen en op TB Forum leuke contacten had opgedaan leerde ik daar ook Sjoerd kennen. We werden al snel vrienden en hadden een aparte chemie. We richtte samen Voetbal Report op waarbij ik de techniek deed en Sjoerd het schrijven van nieuwsartikelen en het aansturen van de redactie.

Ook dit was een heel leuk project waar we tienduizenden bezoekers per dag hadden die het laatste voetbalnieuws kwamen lezen. We liepen voorop in de technische dingen en marketing instrumenten. Met zo’n grote gebruikersgroep is het mooi als je dingen introduceert en je gelijk kunt zien of het aanslaat of niet. Zo deed ik dat ook met MSN alerts, de push notificatie van toen zeg maar. Het was kicken om dat als eerste voetbalsite te hebben en later zag je dat het overgenomen werd door andere. Trendsetter dus.

Na Voetbal Report kwam de Tour de France en toen bouwde we ook Wieler Report wat ook een succes werd. Uiteindelijk hebben we Voetbal Report en Wieler Report verkocht omdat we druk waren met onze studies. Achteraf jammer, want wie weet waar het naar toe had kunnen leiden als we er fulltime mee door waren gegaan..

WinConcertkaarten.nl

Iets minder bekend, maar zeker succesvol en leuk project was WinConcertkaarten.nl toen de zwart handel op concertkaarten nog toegestaan was. 

Via affiliate links had ik een concert agenda en een vergelijkingstool gebouwd waarbij je de prijzen van concertkaarten kon vergelijken en bestellen van verschillende aanbieders. Aanvullend met nieuwscontent en aankondigingen van concerten waarbij mensen konden inschrijven voor een nieuwsbrief wist ik elke keer de doelgroep te bereiken.

Elke zaterdag was het feest, er ging namelijk bijna wekelijks wel een concert in de voorverkoop, dus ik stuurde de betreffende doelgroep een nieuwsbrief en zette de affiliate links in de vergelijkingstool. Zo op een zaterdagochtend had ik zo 5-30 sales behaald van gemiddeld €20,- per stuk. Dat was altijd een lukrarief ochtendje.

Helaas voor mij werd de zwarthandel in concertkaarten na het faillissement van The Entertainment Group van Marco Borsato en consorten aan banden gelegd dus het project was daarna gelijk snel afgelopen.

Uiteindelijk deed de naam van de site vermoedde dat je concertkaarten kon winnen, maar achteraf helemaal niet want het was gewoon een vergelijkingstool. Kun je nagaan als ik daarnaast ook nog eens echte concertkaarten zou weggeven.

Android Toestel

In 2009 kwam Google met een eigen besturingssysteem Android. En ik vond dat erg interessant dus begon de website Androidtoestel.nl met een overzicht met allemaal telefoons en tablets met Android erop. De specificaties en nieuws erop en ik verdiende via de affiliate met abonnementen en losse toestellen.

Ook dit was lucratief maar het meeste verdiende ik nog aan Adsense die hij de pagina over Android apps stonden waar ik de applicaties over reviewde. Ik stond anderhalf jaar op één met zoekwoord “android apps” in Google dus het leverde me veel gratis traffic op.

In het begin had ik zelf de aller eerste Samsung Galaxy, HTC Hero, HTC Diamond maar toen ik de fragmentatie van Android zag stapte ik over op de iPhone 4 met iOS. Later probeerde ik dit ook iOSToestel.nl op te zetten maar was minder succesvol.

Uiteindelijk heb ik ook Android toestel verkocht omdat de markt verzadigde met allemaal soortgelijke websites en mijn positie in Google wegzakte. Ook nam het aanbod smartphones en tablets toe waardoor het bijna niet meer bij te houden was.

Fouten en flops

Uiteraard heb ik zat websites gemaakt die niks werden of niet interessant waren. Ook was ik bij alle projecten net niet te slim om er zoveel uit te halen dat ik nu miljonair was. Ideeen niet voldoende uitwerken of breed uitrollen. Denk aan video in 2006, de komst van YouTube en het fenomeen bloggen in 2004. Al had je daar een eigen platform van gebouwd dan had je nu mss heel groot geweest mja zo snugger was ik niet.

En ik deed bij geen van alle projecten aan betaalde marketing zoals Google Ads. Ik werd standaard door mijn goeie SEO skills altijd best wel goed gevonden in Google, dus ik dacht nooit echt er aan om geld te investeren in marketing om meer geld te verdienen. Ik vond het ook nooit rendabel genoeg aangezien je met affiliate maar een percentage krijgt en als je dat alweer kwijt zou zijn aan een klikprijs zou je eigenlijk geld rondpompen in plaats van verdienen. Achteraf had ik het gewoon moeten proberen misschien.

Wel heb ik heel veel geld verdiend voor mijn leeftijd 16-24 toen. Mijn enige bijbaantje dat ik ooit gehad heb was krantenbezorger wat ik een aantal jaar echt met heel veel plezier heb gedaan. Zowel ochtenddagblad als ’s middags Het Parool / NRC.  Zo kon ik in 2014 van al m’n verdiende centen lachend een appartement kopen op m’n 26e in m’n eentje. 

Mijn ouders die interesseren zich nooit in mijn werkzaamheden, die dachten dat ik altijd tot midden nacht zat te chatten en gamen op m’n slaapkamer. M’n vader werd soms wel eens kwaad als ik om 2-3 uur ’s nachts nog achter de computer zat. Ga naar je nest! Niks was minder waar, ik game immers nooit. Dus ik weet nog goed het moment dat ik met mijn vader naar de bank ging voor m’n hypotheek gesprek en dat hij twee keer stond te knipperen met z’n ogen hoe ik aan het geld kwam. Tsja.. niet met chatten 😉 

Tribble Media

In 2010 was ik klaar met het Grafisch Lyceum en liep stage bij BNN, maar vanwege bezuinigingen kon ik niet blijven zeiden ze. Ik vond het wel erg jammer want had het wel naar me zin. 

Het was toen ook kredietcrisis dus was het moeilijk een baan vinden en sowieso met mijn aandoening zijn bedrijven best wel terughoudend met het aannemen ervan merkte ik altijd met solliciteren. Maar oke ik wilde vroeg of laat toch al een eigen bedrijf starten. Ik kom immers uit een ondernemersfamilie en ben dat zelf ook qua type dus stilzitten kan ik niet. Dus dan maar gelijk gedaan.

Ik weet nog goed toen ik begon in januari 2011 dat ik zo zat achter m’n bureau van nou.. laat de klanten maar komen. Maar zo werkte het niet haha. Ook hier heb ik er nooit veel marketingbudget tegen aan gegooid. De klanten kwamen meestal via mond tot mond reclame.  Tot 2019 heb ik voornamelijk opdrachten gedaan voor klanten. Helaas had ik daardoor weinig tijd voor eigen projecten dus echt tijd om iets te bedenken of het echte uitwerken kwam er niet van. 

Tot in 2016 ik een dubbele kaakoperatie kreeg. Daarover vertel ik zo meer.  In oktober 2015 kwam een droom uit. Ik liep vroeger stage bij Drukkerij Verweij in Mijdrecht in het pand aan de communicatieweg. Ik moest daar in plaats van DTP in het magazijn inventariseren, maar had daar natuurlijk helemaal geen zin in, dus ging het hele pand rondlopen en uiteindelijk ergens zitten om websites te bouwen voor mezelf.  Het pand vond ik zo mooi dat ik altijd in gedachte heb gehouden om daar mijn kantoor te willen vestigen. Na jaren lobbyen was het eind oktober 2015 eindelijk zover! 

Een half jaar later ging ik met stagiairs werken en in de zomer van 2017 kwam Sjoerd (die ik nog kende van Voetbal Report) bij mij in dienst als accountmanager waarna m’n bedrijf best hard groeide. Zo hard dat ik eigenlijk meer met randzaken bezig was dan met het bouwen van websites. 

Ik vond ook dat veel websites die we bouwden voor klanten na een jaar alweer in de hoek lag dus vroeg me af waarom ik al die tijd en energie erin zou steken. Kortom ik haalde er geen verdoening meer uit en heb alle contracten met personeelsleden af laten lopen en ben weer als ZZPer verder gegaan. Qua opdrachten doe ik nu alleen nog maar op aanvraag.

Door de jaren heen ben ik er wel achter gekomen dat mijn passie en talent ligt bij het bedenken en ontwikkelen van startups waarbij je je hele creativiteit in een project kan steken dan in een fabriek waarin je websites maakt voor derden. Ik heb best wel oog voor trends of ergens een behoefte in zien en daar een oplossing voor te bedenken, dus daar wilde ik me meer mee bezighouden.

Talkie spraak app

In 2016 kreeg ik dus een dubbele kaakoperatie in Utrecht waarbij ik 12 weken lang m’n kaken op elkaar moest houden. Ik kon dus niet praten en moest vrijwel alles opschrijven. Sowieso moest ik dat al met mijn spraakprobleem. 

Vroeger had ik daarvoor een PDA voor met een hele onduidelijke app, tegenwoordig gebruikte ik mijn smartphone er voor. Maar ik vond altijd de letters klein waardoor iedereen m’n telefoon uit m’n handen gritsten. Dat werd ik zat, want voor je het weet ligt ie op de grond.

Mijn grote wens was altijd al om apps te bouwen, alleen had een beetje keuzestress in welke taal en Objective C was moeilijk. Toen kwam Apple met haar eigen programmeertaal Swift. Dat was erg toegangelijk en had uiteindelijk binnen een paar uur een prototype van de spraak app weten te bouwen die ik kon gebruiken. In eerste instantie heette het Kladblok, maar later heb ik de naam veranderd naar Talkie. Dit omdat het dan internationaal te gebruiken is.

Inmiddels is Talkie uitgegroeid tot een handig communicatiehulpmiddel voor mensen die niet (goed) kunnen spreken ten gevolgen van een medische aandoening of ongeluk. Denk aan ALS etc. De app wordt nu wereldwijd gebruikt.

Onlangs heb ik programmeertaal Flutter van Google omarmt en de tekst naar spraak app helemaal opnieuw opgebouwd zodat het voor zowel iOS als Android tegelijkertijd gebouwd kan worden.

Capido 

In hetzelfde jaar richtte ik Capido op. De naam bestaat uit een samenvoeging van Cupido en Handicap.

Ik was toen 28 en had zelf nog nooit een relatie gehad. Op het moment van schrijven nog steeds niet, dus ik zag een “probleem” waarin ik een behoefte zag in deze doelgroep. Zelf werd ik op apps als Grindr en Lexa vaak genegeerd of zelfs geblokkeerd bij het uitwisselen van een foto dus dat zal wel bij meer mensen zo zijn dacht ik.

Ik wilde al heel lang iets bouwen waar je niet afhankelijk was van affiliate, maar gewoon zelf prijzen kan hanteren en via iDEAL rechtstreeks geld krijgt van gebruikers. Eerder bouwde ik VolgMijnReis.nl waarbij mensen een reisblog konden aanmaken, maar met alle foto’s enzo werd dat best wel te gek qua data opslag dat ik dat project verkocht had.

Dus dat systeem bouwde ik tijdens de 12 weken herstel van mijn dubbele kaakoperatie om naar een dating platform. En rond 21 augustus 2016 meldde zich de eerste leden zich aan, in middels zit dit over de ruim vijfduizend heen uit zowel Nederland als Belgie.

Ik geloofde heel erg in het concept, omdat ik er zelf ook mee te maken heb, maar mensen om mij heen die zeiden van ah het zal nooit een groot succes worden, want het is een te kleine doelgroep.

Daar maken de meeste mensen de grote fout. Ondanks ik zelf niet echt marktonderzoek gedaan heb, is dit wel een grote vergeten groep in de maatschappij en ook al heb je geen fysieke beperking, er zijn opvallend veel mensen die een vorm van autisme hebben die ook lid zijn van Capido.

Eerst liep Capido moeizaam, het is immers ook heel moeilijk om een community op te zetten en actief te blijven houden. Maar sinds 2019 is het hard gegroeid en kon ik ook de stap van opdrachten voor derden naar full time eigen projecten ook makkelijk maken.

Sinds kort is er afscheid genomen van het systeem wat ik destijds gebouwd heb en is er na vijf jaar ook gebruik gemaakt van Flutter waarmee je voor iOS, Android en Web tegelijkertijd uitgebreide applicaties kan bouwen. En zo is Capido klaar voor de toekomst!

Volg Erwin op Instagram