Gezonde kwark ontbijttaart

Geplaatst op 21 juli 2021, 21:45 uur

Ontbijttaarten worden steeds populairder in Nederland! Het maakt het ontbijten wat aantrekkelijker dan een saaie boterham met kaas of een bakje kwark met muesli en fruit. Het vergt wat voorbereiding, maar dan heb je ook wel wat lekkers bij het wakker worden.

Voor mij persoonlijk is zuivel zoals kwark wat moeilijker eten omdat mijn tong niet goed functioneert. Dat is ook gelijk een reden waarom ik het niet graag eet en een beetje vermijd. En dat terwijl kwark juist heel goed is als je fanatiek bezig bent met fitness in verband met de vele eiwitten. Door de kwark wat op te laten stijven is het voor mij gelijk makkelijker te eten dus vandaar het idee om een kwartaart te maken en dat te eten als ontbijt.

Bodem

Om de bodem zo gezond mogelijk te houden kun je kiezen voor havermout en twee eieren. Kluts de eieren door elkaar en meng deze met de havermout.

Smeer de springvorm in met een beetje boter en doe onderop desnoods nog een velletje bakpapier om te voorkomen dat de taart aan de springvorm vastplakt.

Doe het mengsel in een springvorm (16/18 cm doorsnee) en verdeel het over de bodem. Bak het op 180 graden vijftien minuten in de oven.

Als de taartbodem klaar is, laat deze dan afkoelen voordat je de kwark erin doet.

Ontbijttaart

Terwijl de bodem in de oven zit kun je aan de slag met de kwarktaart zelf. Om de taart goed te laten opstijven heb je gelatine nodig. Op zich is circa 3-4 blaadjes wel genoeg. Doe de blaadjes even in een bakje water zodat ze slap kunnen worden.

Ondertussen doe je de kwark in een grote bak en kun je er eventueel alvast aardbeien doorheen doen met wat (aardbei) eiwitpoeder zodat de kwarktaart een smaak en kleur krijgt.

Als de gelatine slap is geworden doe je een paar eetlepels kwark in een steelpan en het op vuur. Als de kwark een beetje verhit wordt voeg je de gelatine toe. Roer het door tot dat het een vloeibaar geheel is. Haal het van het vuur en doe het bij de overige kwark en meng het goed door.

Daarna kun je de kwark in de springvorm gieten en is de taart klaar om in de koelkast gezet te worden om op te stijven. Dit duurt een aantal uur, voor het beste resultaat gewoon een dagdeel of nacht.

Nadat hij klaar is kun je de taart uiteraard nog versieren met fruit of dergelijke als topping.

Hopelijk is de kwarktaart nu een ideaal gezond ontbijt of tussendoortje!

Volg Erwin op Instagram